Köszöntõ a Keller Pince megnyitójára

Örvendetes tény, hogy a Magyar Mediterrán bormíves pincészetének megnyitóján köszönthetem a bort készítõket és a bort fogyasztókat.

Egyre többen érezhetjük úgy, hogy a növekvõ borválasztékban értéke van azoknak a boroknak, melyek egy tájegységhez kötõdnek, kulturális értékeket hordoznak magukban, hírnökei a pincészetnek is, ahol születtek.

A Keller Pince borainak eddig odaítélt díjai már bizonyították, hogy az itt készülõ borok méltó hírnökei lehetnek ennek a térségnek, de még jobb látni, hogy a fejlesztések nem állnak meg.

A villányi borvidék termelõi közössége idõben felismerte, hogy a termõhely neve értékes a bort szeretõk számára, ezért az itt készülõ borok értékét egyre szigorúbb és következetes önszabályozás alkalmazásával meg kell õrizni. Az idei tavaszi munkákat már a villányi borvidék eredetvédelmi borairól szóló miniszteri rendelet szerint lehet megkezdeni annak érdekében, hogy az õsz az elsõ védett eredetű borok készítésére adhasson lehetõséget.

Erre ez a pincészet felkészült. A szõlõ és a bor iránti szeretet, a szívbõl jövõ borkészítés, a tudatos fejlesztés biztosan meg fogja hozni a gazdasági eredményt is.

Biztatom a Pannon Borrégió megalakításáért dolgozó termelõket, hogy kezdeményezzék minél hamarabb a régió jogszabályi keretbe foglalását. A már jogszabályi szinten is megalakult Duna (10/2006 (II.3.) FVM rendelet), a kihirdetés elõtt álló Balaton Borrégiót követõen a Pannon Borrégió is megalakulhat, melyben újabb térség fogalmazhatja meg elképzeléseit.A borrégió alakítás fontos mérföldkõ lehet a térség számára. Az önállóan nehezen boldoguló borvidékek a nagyobb egységben egyesíteni tudják jó adottságaikat, és a táji jelleget jó minõségben tudják a borfogyasztók számára megjelentetni - kellõ mennyiségben, ami a jelenlegi piaci körülmények között fontos szempont.

A borvidéki régió és a védett eredetű borok egyedi szabályozásának lehetõségében piacot találhat a mennyiségi bortermelõ is, de a magas minõséget megcélzó borkészítõ is. Világos és egyszerű eredetvédelmi rendszerrel, a régióra jellemzõ borok kiemelésével értékes üzenet fogalmazható meg a borfogyasztók felé. A bizalom elnyerésével a térség borainak értéke jelentõsen növekedhet, ami nem csak a borászoknak lesz kedvezõ, hanem a szõlõtermesztésbõl élõknek is.

A jól felépített eredetvédelmi rendszeren kívül fontos a térség, a Borrégió stratégiáját is kidolgozni, hiszen hamarosan jelentõs marketingforrások nyílnak meg, ehhez pedig világos és átgondolt programra van szükség.

Kívánom, hogy a Keller Pince, a borvidék és a Régió üzenete egy pohár bor koccintásában juthasson el a pincétõl az asztalig, a kemény munkától az ünnep öröméig. Egészségünkre!